Начало / Категории / В помощ / Как става Фейсбук измамата с харесването на страници без ваше разрешение

Как става Фейсбук измамата с харесването на страници без ваше разрешение

Facebook scum Случвало ли ви се е във Фейсбук съвсем случайно да забележите, че сте харесали някакви страници (обикновенно пълни с рекламни линкове) без реално вие дори да сте влизали в тях?

На мен ми се е случвало неведнъж и за съжаление, колкото и да се опитвам да не се хващам на този трик, все някак си успяват да ме уловят отново.

Нека да ви обясня как работи схемата.

Първо, но не и задължително правило: направете си простичък сайт или блог.

След това трябва да създадете една или няколко фейсбук страници от сорта на „Обичам лятото“, „Обичам да обичам“ (тази наистина съществува и си набира феновете точно по този начин), „Усмихни се“ и т.н. Все заглавия, които бихте се подлъгали да харесате.

Тук идва и моментът, в който трябва да похарчите и някой друг лев.

Купувате си готов скрипт, който струва нещо от порядъка на 500 лева. В зависимост от това дали той върви със сайт (както написах малко по-рано, не е задължително да си правите сайт) или без. Ако е без сайта, ще ви излизе по-евтино, стига да можете да се справите сами с интегрирането на кода.

Попадал съм на много такива обяви и не е трудно да откриете някой, който продава така „необходимия“ ви код.

Следващата стъпка, е да приложите въпросния скрипт в сайта си. Ще можете избирате колко страници искате да бъдат харесани автоматично, в зависимост от това, колко сте нахален.

Посетителите на уеб страницата ви няма как да разберат, че ще бъдат излъгани до момента, в който случайно не забележат, че са „харесали“ някакви непознати фейсбук страници, които реално всъщност не са харесали.

След като вече всичко около измамния скрипт и сайта е готово, пристъпваме към следващото нещо – да напишете няколко безумно тъпи статии от сорта на „СКАНДАЛНО“, „СЕНЗАЦИОННО“, дори и по-грандиозна идиотия от сорта на „ВИЖТЕ КАК ЕДИ КОЙ СИ ПРЪДНА И ШОКИРА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!“.
Сигурно ще се зачудите кой ли ще иска да чете това, но повярвайте ми… има кой (yep)

Така… вече имате и безумно глупавите статии. Остава само да платите за няколко линка на някой собственик/администратор на голяма фейсбук страница да ги публикува пред голяма аудитория. Ще ви струва някъде около 5-10 лева на линк към сайта ви в зависимост от това на колко фенове се пуска, в колко страници и т.н Като разбира се цената варира и според това колко пъти искате да бъде пусната дадена връзка към сайта ви.

След като вече сте пуснали статиите или каквото сте избрали да пуснете в социалната мрежа, остава само да се наслаждавате на това, как вашите „фейк“ страници във Фейсбук се пълнят с нищо не подозиращи „фенове“.

В случай, че някои от вас все още не знаят за какво всъщност са толкова ценни фейсбук страниците, може би тук е момента да ви обясня. Ще ви дам няколко примера за това, за какво можете да използвате фейсбук страницата си:
– Развитите страници с по над 60-80 хил. фена струват много пари в случай на продажба.
– Също можете да печелите от тях, като продавате линкове.
Както уточних по-горе вървят между 5-10 лева на линк в зависимост от това, в колко страници ще бъде пусната връзката и колко голяма е аудиторията.
– Когато пък публикувате ваш линк в социалната мрежа, ще привлечете не малък трафик към сайта си, което отново си е чиста печалба, защото колкото повече са ви посещенията в сайта, толкова повече ще печелите от рекламни банери. Общо взето в случай, че се занимавате с онлайн продажби, то да имате пълна страница с потребители в социалната мрежа вече направо си е задължително.

Повечето страници, които сте харесали са били направени точно с тази цел или ако не са били, то вероятно вече са продадени на някой някой хитър търговец да си продава стоките чрез тях.

В цялата тази картинка, вие излизате нещо като разменна монета, която администратори на фб страници, собственици на уеб сайтове, фирми и т.н си разменят и печелят от вас. За тях вие не сте фенове на дадена страницата, а машина за пари. Не казвам, че печелят милиони, но ако се пласират добре в социалните мрежи, успехът е сигурен.

Гадно, нали? Докато вие си ровите из социалната мрежа, някой печели от вас. Тук линкче, там линкче и някой си е изработил обяда от вас. Тъжно но факт. Малко са истинските фейсбук страници, които все още не са продадени или собствениците им не са се продали, започвайки да я използват за търговски цели.

Малко са и компаниите, които привличат феновете си по нормалния начин: чрез интересни публикации, игри, награди, някаква полезна информация… Дори и чрез любов към дадена търговска марка, ако щете.

Нека все пак да се върнем на темата и да ви обясня по какво да познавате и да избягвате тези шмекерии:

Как да се пазим от тези измами?

Първото, по което можете да познаете този вид измамни сайтове, е по жълтите им заглавия. Никога не се изкушавайте да цъкате на линкове с пикантни новини! Статиите обикновено са измислица. Оставате подлъгани от заглавието и въобще публикацията не се оказва това, което очаквате да видите.

Ако влезнете в една такава уеб страница, то веднага ще я познаете по това, че първо ще трябва да минете през няколко бутона за потвърждение, които реално са скритите бутони за харесване и тогава бивате пренасочени към статията. Бутоните за потвърждение обикновено са нещо от сорта на „съгласен съм с правилата на сайта“, „потвържадавам че съм над 18 годишна възраст“ и т.н. Просто знайте, че посетите ли някой сайт, не трябва да се съгласявате с нищо! Не се знае по какъв начин и с какви съобщения ще ви подведат.
С едно натискане на бутона на подобно съобщение, вие вече сте излъгани и най-вероятно сте фенове на някакви глупави страници без ваше желание!
Изключение правят само официалните страници на търговски марки за алкохол, както и при регистрация разбира се. От там нататък нищо и никъде не цъкате!

Страниците с прекалено много рекламни панери и pop-up (изкачащи) прозорци също са съмнителни!

Най-генералното решение за вас е, да разгледате харесаните от вас страници във Фейсбук и да се откажете от абонамента си към някои от тях, т.е. да ги unlike-нете.
Вижте в кои от тези страници реално се пускат някакви интересни или полезни за вас публикации и кои не. Веднага щом видите „Сензация! Валери и Николета…“ или „Вижте как еди кой си разтърси цяла България“ се откажете от страницата.

Положението е същото, когато администраторите на някои страници пускат клипове, които водят към техният сайт и за да ги изгледате трябва да натиснете някой бутон и да се съгласите с нещо.

Във фейсбук страниците също никога не се съгласявайте с нищо, освен ако не сте сигурни в това, което правите! Неща от сорта на „анти-спам проверка“ или чукни тук за да видиш еди коя си фолк певица гола, значат само едно – измама! Когато видите такива нередности задължително докладвайте страницата: “Докладвай Страница” -> „Спам или измама“.

Не пускайте приложения, които предлагат с тяхна помощ да можете да виждате кой ви е посещавал профила или пък такива, които предлагат смяна на визията… Такива функции във Фейсбук не съществуват!

Тези лоши практики прогресивно се увеличават. Най-лошото е, че и бизнесът започва стремоглаво да ги прилага, а от Фейсбук нищо не могат да направят по въпроса.

По време на изборите се оказах фен на политически партии, които не харесвам, не им симпатизирам или пък не съм чувал за тях. Така че, скъпи приятели внимавайте какво харесвате, защото колкото и приятно да е сърфирането из интернет и социалните мрежи, толкова и опастности крие.

Ако статията ви е била полезна, и сайта BBCityLights.net ви е харесал, то заповядайте и в фейсбук страницата ни ДОБРОВОЛНО! Там реклами и измамни трикове няма, само хубави хора и интересни публикации :P

Статия: Любо Узунов

GD Star Rating
loading...
Как става Фейсбук измамата с харесването на страници без ваше разрешение, 4.8 out of 5 based on 35 ratings Google+

За автора: LuboUzunov

6 коремнара

 1. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА КРАЯ

  Наистина много полезна статия. Най-много ми хареса края, след всички подробни обяснения как не трябва да харесваме еди-какво-си и т.н. накрая пише: „Ако статията ви е била полезна, и сайта BBCityLights.net ви е харесал, то заповядайте и в фейсбук страницата ни ДОБРОВОЛНО!“ А почти повярвах, че все още има хора, които ги е грижа за това, да не ни измамят и хора, които правят добро без да се опитват да получат нещо в замяна. :(

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей,
   Мога да ти гарантирам, че без да изявиш желание няма как да станеш фен на страницата на BBCityLights :) Ако това не е доброволно, аз не знам кое е. Ако беше си направил труда да прочетеш всичко, което пише в тази статия, щеше да разбереш, че става на въпрос за това как се оказва, че хората са харесали някакви страници във Фейсбук БЕЗ без съгласието им и БЕЗ реално те да са го направили!

   Пак повтарям относно страницата на BBCityLights… Тук всичко е доброволно, аз не искам нищо в замяна. Нито печеля нещо от сайта и фб страницата, нито нищо… камоли пък да мамя хората по някакъв начин. Къде я видя тази измама и заговор не знам :) Съдейки по писмата които получавам и хората с които контактувам чрез сайта, ти си единствения, който се чувства измамен… Буквално мога да те засипя с мейли от хора, които са благодарни за това което правя. И да, все още има добри хора на този свят!

   Със здраве!
   Любо

   GD Star Rating
   loading...
   • ОТГОВОР

    Мога да ти кажа, че съм прочел абсолютно цялата статия и научих много полезни и важни неща, за което съм Ви благодарен. Благодаря и за отговора, обикновено когато някой направи негативен кометар той бива изтрит, но Вие сте си направили труда да ми отговорите. Бях очарован от статията докато не прочетох и края, затова написах този коментар. Нищо лично. Просто в България всеки ден се сблъскваш с измамници и всеки гледа да спечели от теб и вече съм станал скептичен към всичко. Както се казва: „Прекалено хубаво е, за да е истина“. Извинявам се, ако съм Ви навредил по някакъв начин или съм уронил престижа на сайта или на страницата Ви. Благодаря за разбирането!

    GD Star Rating
    loading...
    • Анонимен

     А явно вие не сте били в чужбина за по-дълго от седмица. Какво си мислите, че само в България е така ?
     Дали в България или в Англия няма никакво значение. Търговци, мошеници и измамници има по цял свят!!

     GD Star Rating
     loading...
  • Едно леко уточнение на края на статията. Това последно изречение се нарича „Call to action“ (призив за действие). Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН елемент от всяко едно съдържание онлайн.

   Нормално е да дадеш безплатна информация и да призовеш читателя да те абонира или от сорта, ако иска да чете други такива статий за в бъдеще.

   Любо, добра статия си направил и те поздравявм за което…

   GD Star Rating
   loading...

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван! Задължителните полета са маркирани с *

*


*

 
x

Виж също

Няколко съвета как да си организираме хубава и евтина екскурзия

В този пост ще ви запозная с основните неписани правила за това, как правилно да организираме екскурзията си, така че да ни излезе възможно най-евтино. Има някои основни неща, на ...

Този сайт използва услуги, които запазват свои собствени бисквитки. С използването на сайта, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки. Повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close