Начало / Категории / Други / Няколко съвета как да си организираме хубава и евтина екскурзия

Няколко съвета как да си организираме хубава и евтина екскурзия

В този пост ще ви запозная с основните неписани правила за това, как правилно да организираме екскурзията си, така че да ни излезе възможно най-евтино.

Има някои основни неща, на които съм се научил през годините и смятам, че ще ви бъдат полезни и на вас.

Първо, под разходка в чужбина с възможно най-малко средства разбирайте, че ще пътувате с нискотарифни авиокомпании, като съответно датите няма да бъдат точно определени до момента на закупуването на самолетните билети. Т.е. ако планирате трип, имайте предвид, че първо трябва да откриете най-евтините и удобни за вас дати, а чак след това да планирате отпуската си. Ако направите обратното, то тогава вашата екскурзия няма да е евтина.

Също така твърде вероятно е да се окаже, че няма да имате достатъчно време да разгледате всичко на мястото където сте се запътили. За това най-важното е да имате добър план за действие. В следващите редове ще ви напиша някои съвети, които могат и се надявам да ви бъдат изключително полезни.

Закупуване на самолетни билети

 

Едно от най-важните правила при закупуването на евтини самолетни билети е да си ги закупите сами. Без помощта на туристически агенции и сайтове, изискващи комисионни и допълнителни такси.

В доста от случаите най-ниските цени на билети са в страниците на самите нискотарифни авиокомпании. Имайте предвид, обаче че това невинаги важи за редовните самолетни компании! Но тук няма да говорим за тях и затова няма да се впускам в подробности.

При някои авиопревозвачи важи правилото, колкото повече пътници ще има с вас, толкова по-ниски ще са цените. Например тази практика я прилагат много умело EasyJet. Плюс това нощувките почти навсякъде са по скъпи, ако сте сам.

Другота много важно нещо, което трябва да направите при онлайн покупка на билет, е да използвате т. нар. „поверително сърфиране“ при Mozilla или режим „Инкогнито“ при Google Chrome. Препоръчвам ви задължително  да използвате тази функция при  тези два браузера и сега ще ви обясня защо…

При този режим на сърфиране из мрежата, браузера ви не пази историята, вашите търсения, бисквитките и т.н, а при обикновеното браузуване тези настройки се пазят по default (по подразбиране). Авиокомпаниите се възползват от това, и ако да кажем веднъж сте търсили по обикновеният начин София-Берлин в сайта на EasyJet, то следващия път, когато проверите, вероятно цената ще бъде по-висока, само защото са ви засекли, че се интересувате от тази дестинация в някакъв търсен от вас приблизителен период от календара. Можете да си направите този експеримент в страницата на точно тази авиокомпания. Веднага ще видите разликата.

По принцип това правило важи не само за самолетни билети, а за всичко, което се предлага с постоянно променящи се цени.

Винаги се съобразявайте и с празниците! Например Великден, ако решите да пътувате точно тогава, то знайте, че билетите ще са безумно скъпи.

Следете редовно за промоции и всякакви намаления. Доста често нискотарифните компании пускат промоционални цени. Дори ви препоръчвам, ако не сте се абонирали за техните имейл бюлетини да го направите и следите редовно.

Всички знаем, че допълнителният багаж много оскъпява пътуването ви, но пък всеки иска да донесе нещо от чужбина, което не е позволено в ръчния багаж. Затова, ако ще пътувате с някого, то можете да си закупите един багаж и да си разделите парите. Колкото повече хора, толкова по-добре, но все пак преценете дали куфарът ще ви е достатъчен.

И на последно място, но не и по важност, никога не забравяйте да си извадите и вземете с вас т. нар. бордни карти! Без тях на летището ви чакат доста солени такси!

Нощувките

Следващото важно нещо, което трябва да уредите са нощувките.

Много от вас предпочитат да са максимално близо до центъра и забележителностите на даден град., но това не най-важното! Да, ако имате излишни пари за даване, тогава спете в центъра, но за мен това е безсмислено начинание.

Търсете място, което е в близост до центъра, но да се настаните насред него е глупаво. Търсете си приятно местенце, в близост до метростанция например. По този начин хем ще спите спокойно далеч от шумотевицата, хем ще имате лесен и бърз достъп до централната част на града. При пътуването си до Рим, нощувах точно на такова място, препоръчах го в една от статиите си и доста от вас, които последваха съвета ми останаха доволни. Затова смятам, че тази стратегия е най-добра. (yep)

Въпреки правилото за ниска цена, при избор на място за нощуване, не трябва да се хвърляте и на най-евтиния хостел, който видите.

Внимателно прегледайте какво се предлага из интернет, почакайте малко, помислете и задължително прочетете абсолютно всичко, което пише за набелязания от вас хотел. Негативните неща пък, които собственика ви е спестил в обявата, обикновено ги пише в коментарите (ревютата) за хотела. Тях никога не ги пропускайте!

Винаги, ама винаги, преглеждайте избраното място преди да резервирате в Google maps в режим Street View. Разходете се наоколо и се ориентирайте, за това как изглежда сградата, как да стигнете до нея, какво е разстоянието до най-близката спирка на градския транспорт, защото често се случва нещата в действителност да се окажат доста по-различни от написаното.

Ако ще сте там с повече хора, то да си наемете апартамент е чудесна идея. В повечето случаи и доста икономична. Дори и да сте двама, никога не си мислете, че ако резервирате хотел той ще бъде хубав и приятен, защото винаги може да има и неприятни изненади.

Освен за хотели оглеждайте се и за някоя стаичка в апартамент със собствена баня, WC и възможност за използване на кухнята или така наречените B&B (Bed&Breakfast). Можете да намерите доста такива прилични местенца на ниска цена. В много от случаите, могат да се окажат дори по-комфортни от хотелска стая.

Друго важно правило е да напомните за пристигането си няколко дни преди предварително. Макар и никой да не го изисква, това си е една малка застраховка при грешки на управата на хотела или собственика на помещението, в което ще отседнете.

Градът

От прочетеното до тук няма как да не ви е станало ясно, че цялото ми внимание е насочено към градската джунгла, просто защото организирането на такава екскурзия е най-трудно и ще трябва сериозно да се заемете с това. Когато заминете, трябва да сте до толкова подготвени, че да се чувствате като у дома си. Трябва да организирате разглеждането на града по такъв начин, че да ви стигне времето, защото то обикновено никога не стига. Че на всичкото отгоре и да ви излезе по-евтино.

Както казах преди малко, огледайте се с Google Maps, но този път по-подробно. Започнете от летището. Ориентирайте се къде точно се намират спирките на транспорта, който ще ви отведе до тамошното ви вкъщи. Разгледайте хубаво около мястото, където ще нощувате, също си потърсете и супермаркет в близост, за да може, когато стигнете там, лесно да се придвижите и настаните, а при нужда и да си напазарувате нещичко от близкия супермаркет.

Потърсете в интернет как пътуването ви с градския транспорт би било най-евтино, дали с карта, или не. В много от европейските градове има комбинирани карти или т.нар. „Pass“-ове. Те важат за градския транспорт плюс намаления за входове на музеи и забележителности. Ако откриете такава услуга, разучете я. Твърде вероятно е с нея пътуването ви да излезне доста по-евтино и удобно.
Независимо какво ще изберете, задължително проучете откога докога важи! Т.е., ако е за три дни, дали ще е от датата и часа на активирането и съответно да може да бъде използвана точно 72 часа или просто от дата до дата. Това в повечето случаи е от значение.

Дотук сте осигурили самолетните билети, букнали сте си място където да нощувате и вероятно вече ровите в чичко Гугъл за да изберете какво точно ще посетите.

Да кажем, че вашите цели вече са набелязани. Ако искате да посетите един музей, например, потърсете сайта му за да разберете точно какви видове билети се продават за вход и дали, ако платите онлайн по-рано, няма да са по-евтини. Запишете си някъде цените и адресите на всички  забележителности, които ще посетите. Едновременно с това си направете и една карта в Гугъл мапс, където да отбелязвате всички тези места. По този начин ще добиете представа кое първо и кое второ да посетите, така че да не губите време в безцелно лутане.

Както знаете в много от големите градове, включително и в София, в сайта на градския транспорт можете да проверите с какво да стигнете от точка А до точка Б, колко време ще ви отнеме и кога можете да си хванете автобуса, примерно. При наличието на някакво мобилно устройство с интернет, тази информацията с записаните адреси ще ви бъде много ценна. Затова запазете уеб адреса на градския транспорт в телефона си, така че лесно и бързо да се ориентирате в непознатия град.

Ако сте пушач, поинтересувайте се къде може да се пуши и къде не, както и за още други странни закони, които бихте могли неволно да нарушите. В Рим например е забрано храненето в близост до забележителностите.

Ако с вас ще пътува дете, твърде вероятно е да имате много отстъпки за него. Хубаво се поинтересувайте за това къде и какво може да се плати на по-добра редуцирана цена.

Всеки би искал да опита някое традиционно ястие, десерт или напитка в дадена държава. Потърсете какви са те и къде можете да ги откриете. Казвам го, защото във Виена, например, истинската торта „Сахер“ приготвена по оригинална рецепта, можете да откриете само на едно място.

На пръв поглед цялата тази информация звучи глупаво, но повярвайте ми, когато решите да пътувате, най-малко тя ще ви подсети, за да не забравите да свършите нещо.

Отличната подготовка винаги гарантира хубаво и безпроблемно прекарване, спестява ви пари и сте сигурни, че няма да се лишите от нито един прекрасен момент.

Приятно пътуване! (up)

––––––––––––––-

Скъпи приятели, ако тази статия ви е била полезна и сте открили това, което търсите, ще се радвам да подпомогнете развитието на сайта чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да съм си я заслужил! Аз ще съм ви благодарен :)

Също така заповядайте и във фейсбук страницата на BBCityLights.net, където ще откриете още доста интересни и полезни неща.

 Статия: Любо Узунов
Всички права запазени!

GD Star Rating
loading...
Няколко съвета как да си организираме хубава и евтина екскурзия, 4.9 out of 5 based on 16 ratings Google+

За автора: LuboUzunov

3 коремнара

 1. Стефан

  Едно много полезно допълнение.

  Когато сте в някой град не е задължително да пътувате с градски транспорт. В градовете където съм ходил, а предполагам вече в цяла европа винаги има туристически автобуси – Hop On – Hop Off. Веднъж като си вземете билет за тях може да се качвате и слизате по техните спирки. Освен това обикалят по забележителностите и не се налага да сменяте различни транспорти за да стигнете до определено място.
  В много случаи има комбинирана цена за автобус, лодка или вход за забележителност като цената пада с до 40% ако платите нещата по отделно.
  Ето това е един сайт от където съм си взимал ваучери, които трябва да се заменят за билети като отидете на място: http://www.hop-on-hop-off-bus.com/. Отделно след всяко пътуване дават 15 евро отстъпка при следваща поръчка.

  Иначе статия е много добра. Точна така правя и аз след като забележа някоя промоция за самолетни билети за място където не съм ходил.

  GD Star Rating
  loading...
  • Благодарности за съветите! Наистина полезна информация :) Това си е един добър вариант и евтина алтернатива за пътуване. Когато имам малко повечко време, ще го включа в статията.

   Поздрави!

   GD Star Rating
   loading...
   • Благодаря, Ви има!!!
    Случайно се запознах с Вас, но безкрайно се радвам!
    Вие сте един добър българин и Човек!!! :) :) :)

    GD Star Rating
    loading...

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван! Задължителните полета са маркирани с *

*


*

 
x

Виж също

Пъстро, шумно, вкусно – Неапол „Пицафест“!

През септември една от перлите на Италия, живописният Неапол – столица на региона Кампания, намята празнична дреха и се впуска в шеметен празник, който продължава цели 11 дни – фестивалът ...

Този сайт използва услуги, които запазват свои собствени бисквитки. С използването на сайта, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки. Повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close