Начало / Пътуване / Как да изберем правилния куфар за пътуване?

Как да изберем правилния куфар за пътуване?

Днес ще обърнем внимание на избора на подходящ куфар при пътуване, разяснявайки ви някои тънкости по въпроса. Ще ви представим и полезни съвети, дадени специално за BBCityLights.net от професионалисти.

Първото нещо, за което трябва да помислим, е:

❦ За какво ще ни е необходим куфарът?

Ето и няколко варианта, които ще обсъдим:

За късо няколкодневно пътешествие с ограничен бюджет.

пътуване из европа

Или иначе казано… Ей така просто да разгледате, да се откъснете от реалността.

Смятаме, че един куфар с малък размер ще ви свърши идеална работа, тъй като можете да го използвате за ръчен багаж. Ако конкретно искате да използвате лилаво-розовата нискобюджетна авиокомпания, която напоследък стремоглаво разширява мрежата си на полети от България, една малка чанта за път, подходяща за ръчен багаж, и малък или среден размер куфар ще ви бъдат от полза.

Съвет: Ако пътувате с половинката си или с няколко близки приятеля, то съвсем спокойно можете да разделите един средно голям куфар между двама или трима души, вземайки с вас всичко от първа необходимост. Така ще спестите солидна сума пари, която можете да използвате за нещо по-полезно по време на почивката.

За дълги ваканции, отсядане при приятел или ако живеете в друга държава и често се прибирате вкъщи.

Говорим за моментите когато Ви очаква дълъг път с престой от 5-7 дни, та чак до месец. Независимо дали ще релаксирате на някой райски остров под кокосовите палми, ще се впуснете в дълга обиколка на Европа или на няколко континента, ще престоите при приятел или роднина, или пък просто живеете в друга страна, то задължително ще ви трябва куфар с големи размери, в който ще вземете с вас всичко от което имате нужда.

Съвет: Винаги имайте предвид, че ще се върнете с повече багаж, от колкото сте взели на отиване! Именно заради този закон на Мърфи се ориентирайте към куфари, които могат допълнително да бъдат разширявани. Така, когато се прибирате, няма да му мислите как ще понесете всички сувенири и подаръци, които сте накупили по време на престоя си.

За бизнес пътувания

бизнес куфарОсвен че е важно куфарът ви да бъде стилен и изчистен, размерът му трябва да е и отлично преценен. Надали бихте искали да заминете с малко куфарче на четиридневна конференция и да нямате официално облекло за всеки един от дните. Вечерите също не са за подценяване.

Прекалено големият куфар пък не говори добре за вас. Все пак визията, към която се стремите, е да бъдете елегантни, компактни и сте хора с добра преценка за себе си.

Именно поради тези два наши довода ще ви препоръчаме куфар със среден размер. Всъщност това е и най-предпочитаният вариант за пътуващите по работа.

❦ Какъв да бъде куфарът?

Твърд или мек (текстилен)?

Меки куфари

избор на текстилен куфарТекстилните куфари, или както често ги наричат „меки“, са особено подходящи за ръчен багаж, тъй като са леки и гъвкави. Те влизат лесно в кутиите, чрез които нискотарифните авиокомпании проверяват дали багажа ви отговаря на изискванията. Поради факта че са по-гъфкави от твърдите, могат поберат повече багаж. Изработката им е висококачествен здрав текстил-полиестер и най-уязвимите им страни са добре подсилени, така че багажът ви да бъде максимално защитен. Повечето модели текстилни куфари имат един или множество джобове отвън за бърз достъп, а това си е голям плюс. Отрицателната им черта е това, че в тях трудно се съхраняват и опазват чупливи предмети. Те трябва да бъдат внимателно поставени в сърцевината на куфара и грижливо обвити и защитени от всички страни с дрехи.

Твъдри куфари

Най-големият им плюс е това, че багажът ви ще остане непокътнат, а вещите, които старателно сте прибрали, ще останат цели по време на пътуването.

Те са достатъчно издръжливи, но въпреки това най-големият им минус е, че често на аеропорта, куфарите биват хвърляни. Това остава скрито от пътниците и изненадата, когато куфарът ви пристигне на лентата за багаж счупен е голяма и хич нерядко явление.

избор на твърд куфарТези модели куфари обикновено са с четири колела, нямат джобове и екстри отвън, но отвътре мястото им е отлично разпределено и вашите ризи ще бъдат в състоянието, в което сте ги прибрали. Рядко са предпочитани за ръчен багаж, заради теглото им. А ако надвишите дадения лимит от размери на авиопревозвача, няма мърдане, освен ако не доплатите за чекиран багаж. Също така нямат възможност да се препълват и разширяват. Побират точно толкова, за колкото са предвидени. Не казваме, че да си претъпкате куфара е добре, но все пак си е хубаво да имате тази възможност.

Има няколко вида материали, от които са изработени, с различни свойства: от полипропилен, ABS пластмаса или поликарбонат. Подредили сме ги именно по-този начин, защото от там идва и разликата в цената и теглото им. Т.е. първият изброен е най-евтин, най-тежък и най-неустойчив. Последният – поликарбонатът е изключително гъвкав и издържа на подмятания, но те са най-скъпите модели.

С колко колела да бъде той?

Тук стои сложният въпрос дали да бъде с две, или с четири колела… Ние веднага ви отговаряме:

С четири:

избор на куфар с две или с четири колела

Куфарите от тази разновидност са удобни за придвижване по гладки настилки. При тях не се изисква никаква сила при движение и не ги дърпате. Просто разпъвате дръжката и леко с ръка го побутвате и навигирате. Колелата се въртят на цели 360 градуса и завиват изключително лесно.

Разбира се по нашите географски ширини, почти никъде няма обособено място като ленти за пътуващите и ниски тротоари. Въобще настилката в България е на потресаващо ниво. Често ще се налага да го носите в ръка. Затова ще трябва да прецените и пътя до аерогарата. Този вид куфарчета могат да бъдат дърпани и само на две колелца, но не е особено удобно, защото се въртят във всички посоки.

Един от големите минуси е това, че ако оставите багажа си под наклон или в превозно средство, той сам ще потегли и ще ви изостави. Куфарите нямат спирачки!

С две колелца:

Тези модели са доста издръжливи не само заради по-малката бройка колела, а и защото се държат не лошо при дърпане по лоша настилка. Можете да се изкачите дори на тротоар без да има нужда да го носите на ръка.

Натоварването на ръката при дърпане е по-голямо, но ако оставите багажа си изправен и неподвижен, той няма да мръдне дори и милиметър, защото е изключително стабилен. Също така много добре се навигира с него.

Смятаме, че до тук сте разбрали вече разликите между куфарите и вече можем да подберем и

❦ подходяща качествена марка

избор на куфарПри избора на качествен бранд, трябва да знаете доста неща, които обикновено продавачът в магазина няма да ви каже:

Български куфар няма! Подчертаваме го, удебеляваме го и го оцветяваме за да е видно от километри.

Да, има няколко български марки, но нямат дори и една част от куфара, която да е произведена тук! Никога не се лъжете по надписите и етикетите! И в Европа, и в България не се произвеждат куфари. Всичките са китайско производство!

Тук има обаче една особеност, която ще ви я обясним така:

Собственикът на фирмата, т.е. на бранда куфари, отива в Китай и иска куфар, който да му излезе 15$. И за тези 15 долара, той ще получи нискокачествен куфар, изработен от евтини, калпави материали. Ако отиде и поиска куфар за 50$, той ще получи качествен продукт, изработен много прецизно. В последствие разбира се, за да се изчисли крайната стойност, се прибавя и транспортът, данъците, печалбата и т.н. Или казано с други думи, качеството се разпознава по цената и това правило важи с всичка сила и при куфарите. Един куфар от 50-60 до 80лв е изключително безмислена покупка, за която в последствие бихте съжалявали.

Друг важен полезен за вас съвет е: Ако търсите качество и издръжливост, никога не купувайте куфар от супермаркет на промоция! След първото пътуване ще останете доста разочаровани… Не се подлъгвайте да избирате по цвят или дизайн, това винаги трябва да бъде последното ви изискване.

Разумен вариант е да потърсите куфар, който не е безумно скъп, или пък не е прекалено евтин. Просто бъдете внимателни. Има не малко перфектни варианти като съотношение качество-цена от порядъка на 100-200лв, от които можете да останете доста доволни.

Съвсем наскоро официално навлезе на пазара в България една полска марка куфари – „Puccini“ /“Пучини“/, на която съвсем спокойно и даваме отлична оценка по критерии „цена-качество“. Тя по нищо не отстъпва пред големите комерсиални брандове, които ние всички знаем. Качеството е отлично, а цената прилична и напълно оправдана.

Дойде ред да решим и

❦ правилното място, откъдето да изберем новата си покупка

shop-luggageНай-лошият пример за покупка е да отидете в първия магазин в мола, който ви дойде наум, предлагащ само една марка куфари. Вие имате нужда от голям избор. Напишете при чичо Гугъл например „куфари за пътуване“ и потърсете търговци, при които се предлагат различни марки куфари. Те са запознати с качеството на доста от брандовете и няма да ви убеждават колко е добра тяхната марка.

Не се страхувайте също и от покупки онлайн, защото това е и най-оптималния вариант да получите голям избор от куфари. Българинът все още за съжаление е леко плах при онлайн пазаруването, но имайте впредвид, че днес при покупка данните ви и парите ви са защитени. И винаги можете да върнете поръчания продукт в 14-дневен срок, ако не ви харесва. Това си е законово изискване. Винаги можете да погледнете и тествате преди заплащане на стоката. Но знайте, че при покупка в интернет винаги трябва да се интересувате дали зад дадения сайт стои юридическо лице, кое е то, както и задължително трябва да присъстват данни идентифициращи фирмата. Това е правило, което е изискване и на държавата. Доброто описание на продукта и снимковата база също са важен критерий.

Независимо дали пазарувате онлайн, или във физически магазин, интересувайте се. Задавайте въпроси и изисквайте задоволителни и професионални отговори. Служителите трябва да са запознати дори с изискванията на авиокомпаниите към багажа.

❦ Други екстри

видове заключване на куфарОсвен опцията за разширяване на куфарите, за която ви споменахме малко по-горе, има още хиляди екстри, с които смятаме да ви запознаем.

Първата, която ще засегнем, е вградената заключваща система на някои модели куфари. Не казваме, че тя ще ви даде 100% сигурност и куфарът ви ще бъде защитен, но все пак си е някаква защита. Ако куфарът, който сте избрали, няма такава, то можете да си потърсите катинар за багаж, който има същата цел.

Някои куфари, даже повечето от тях, имат голям вътрешен джоб за ризи. Той е много подходящ и предпазва дрехата от измачкване, отделяйки я от останалия багаж.

етикетите за багажМного от продуктите, с които пренасяте вещите си, имат място, на което можете да впишете имената и адреса си в случай че багажът ви бъде загубен. Препоръчително е да имате написани ваши координати на поне още едно-две места. Етикетчетата за багаж, които се продават, са много подходящи за тази цел.

И докато сме на тема сигурност… Знайте също, че не е добра идея да оставяте скъпи предмети и пари в големия багаж, който ще пътува в багажното на самолета!

Съвет: Поставяйте панделка, някаква връзка или нещо друго, което да отличава куфара ви от останалите. Така много лесно ще разпознавате багажа си на лентата след като вече сте кацнали на летището и минали митническата проверка.

❦ Препоръки

Остана да ви препоръчаме нашите приятели от онлайн магазин за пътуване SixTrips.com, където можете да откриете абсолютно всичко, което ще ви бъде необходимо за една пълноценна почивка или екскурзия – всякакви модели и марки твърди и меки куфари, аксесоари за път, пътни чанти за ръчен багаж и много други, а екипът от професионалисти, който любезно ни помогна да отговорим на всичките ви въпроси в тази статия, са на линия през всеки един ден от седмицата, 365 дни в годината.

Приятно пътуване!

GD Star Rating
loading...
Как да изберем правилния куфар за пътуване?, 4.5 out of 5 based on 27 ratings Google+

За автора: LuboUzunov

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван! Задължителните полета са маркирани с *

*


*

 
x

Виж също

Нов онлайн магазин за пътуване SixTrips.com

Скъпи приятели с голямо удоволствие искам да ви представя един проект, по който работя последните няколко месеца. Заслуга за новия проект имате точно вие, защото през годините, вие не спряхте ...

Този сайт използва услуги, които запазват свои собствени бисквитки. С използването на сайта, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки. Повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close