Начало / Категории / Други / Екскурзия до Рим – Част II

Екскурзия до Рим – Част II

Върни се на началната статия „Една незабравима екскурзия до Рим и Венеция“
Върни се на Екскурзия до Рим – Част I

И така, в тази част ще продължим с забележителностите в Рим. Настанете се удобно :)

Forro Traiano/Траянова колона

Траянова колона Траяновата колона е издигната в чест на император Траян и победата над даките, които са живели тогава по земите на нашата съседка Румъния. Висока е 29 м е има диаметър 2,5 м. В основите ѝ са били положени Траяновите останки. Както и при колоната на Марк Аврелий, така и тук в 24 кръга са изобразени епизодите от войната с даките. Над колоната е била издигната статуя на Траян, заменена през 1588 г. със статуята на св. Петър.

Няма как да не ви е познато името на румънския производител на автомобили „Dacia“, което всъщност не е „Дачия“, а „Дакия“ („Dacia“), както се е казвали по онова време племената в днешна Румъния, обединили се на по-късен етап в държава благодарение Децибал. Той успял да обедини дакийските племена, които се противопоставили на римската инвазия в земите им, по времето на император Траян. Дакийците обаче загубили битката и територията им била превърната в римска провинция – Дакия.

Piazza Venezia/Площад Венеция

Площад Венеция Именно от този площад започва най-голямата търговска улица в Рим „Виа дел Корсо“.

Паметникът  пък по средата на площада е построен от Джузепе Сакони в чест на Викторио Емануил ІІ, който обединява Италия. Височината на постройката е цели 81 метра.

Този монумент обаче, до ден днешен, не се харесва на римляните. Може би, защото не се вписва в града, не знам, Площад Венецияно наистина има нещо странно в него. Поради тази причина хората там го наричат всякак: „Сватбената торта“, „Пишещата машина“ и др., но на мен не ми прилича на нито едно от двете :D

 Ще ви разкрия и нещо, което малцина знаят… От задната част на „пишещата машина“, има стъклен асансьор, който ще ви отведе до панорамната тераса на монумента, където съвсем спокойно можете да се качите да погледате Рим от високо. Безплатно е, а и гледката е хубава :)

Капитолия

Капитолия Малко по-отзад след площад „Венеция“, се намира капитолийският хълм. Той е най-ниският от всичките седем хълма на Рим. На него се намират и прочутите музеи „Капитолия“ – място, което задължително трябва да посетите.

Но преди да стигнете до там, ще трябва първо да изкачите стълбите, наречени „Кордоната“ и след това, ще се озовете на площад „Кампидольо“.

Площадът, стълбите, сградите и статуите са творение на Микеланджело за Папа Павел III, който искал величествена обстановка за посрещането на светия римски император Карл V при неговото посещение в Рим през 1536 година.

Капитолия Пиацата няма как да я сбъркате, тъй като точно в центъра й се намира статуята на император Марк Аврелий, а от двете страни – Капитолийските музеи. Тази статуя всъщност е копие. Оригиналът е пренесен вътре в музея и ще го видите след малко.

В самия музеи ще видите много история, но сред най-значимите експонати са оригиналната статуя на Марк Аврелий и Етруската вълчица, която според легендата е откърмила Ромул и Рем.

Не пропускайте също да се спрете на някой балкон или прозорец, за да се порадвате от високо на Римския форум. Гледката е забележителна!
Капитолия КапитолияКапитолияКапитолия

Colosseo/Колизеума

Колизеума Безспорно това е най-голямата забележителност на Рим. Но откъде да започна?

Строежът на Колизеума започва о-о-още през много далечната 72-ра година от новата ера.

Колизеумът е дълъг 88 метра, широчината му е 165 метра, а най-високата му част – 57 метра. С тези си величествени размери през 80-а година от новата ера амфитеатърът бива открит с тримесечни празненствата и боеве.

Предполагам, че всички знаете, там са се провеждали битки между гладиатори и християни с лъвове. Някои от победените са оставали живи, а други са били убивани. Ключова роля за съдбата им играел императорът, който с палец, обърнат надолу или нагоре оповестявал решението си.

Колизеума Както ще видите, трибуната е почти отстранена. Това е така, защото италианците сметнали, че тя разваля интериора на древното място, но аз не съм на това мнение.

Ааа.. Между другото… Малко преди да стигнете Колизеума, можете да видите няколко карти, показващи прогреса на разширяване на римската империя. На мен ми бяха доста интересни и ги разгледах обстойно. Намират се по пътя от „Piazza Venezia“ към Колизеума, точно преди да го доближите.

В същата посока можете да видите и статуя на Юлий Цезар, която се намира край булеварда откъм страната на Форума. А от ляво – Траяновия пазар.

И преди да завърша с величествения Колизеум, искам само да вметна, че опашката на входа е голяма, но ако сте с Roma Pass, можете да я пропуснете.

Колизеума Колизеума

Хълма Палатин и Римския Форум

Константиновата арка Преди да стигнете до ботаническата градина на хълма, няма как да не се спрете и на арката на Константин. Оцеляла цели 17 века тя е и първото нещо, което ще видите след като излезете от Колизеума.

Неслучайно Палатинския хълм и Форума съм ги описал едно след друго след Колизеума. Независимо дали сте с Roma Pass, или сте си купили билет, хълмът с ботаническата градина, Форума и Колизеума вървят заедно. Т.е., билета или пас-а важат и за трите независимо откъде е купен! Внимавайте да не си купите още един билет!

Та… Градината носи името на внука на Папа Павел III – Кардинал Фарнезе. Тя е построена около 1550 г. върху развалините на двореца Тиберий.

Гледка на Колизеума от хълма "Палатин" Преди да навлезете в нея, не забравяте от време на време да се обръщате назад и да щраквате по една снимка на отдалечаващия се Колизеум, защото се откриват страхотни гледки.

Ботаническата градина, съчетана с останките от древен Рим, е страхотна! Невероятно красива е и неусетно ще ви отведе и до Форума долу, за който също ще напиша няколко думи.

Още през ранните години на империята хълмът е гъсто застроен с най-различни дворци на владетели. Създавани и достроявани от императорите в продължение на столетия, като първият император, който се е установил там е Октавиан. Той желаел да живее там, където е живял и основоположникът Ромул.

С времето това място толкова се е населило с видни личности, управници и философи, че едва се Хълма "Палатин" намирало място за нови сгради. Римският форум по онова време е бил нещо като нашия кв. „Лозенец“ – елитен… Не какъв да е :D

Арката на ТитВеднага като слезете от хълма надолу към археологическите останки от древната столица, ще се натъкнете на арката на Тит, която е построена след смъртта му от Домициан, неговия брат.

И за да не задълбавам и да изпиша още три части на темата само ще спомена някои от останките, които ще можете да видите, продължавайки надолу из Римския форум:

Римския Форум Можете да видите останки от базиликата на Максенций, храма на Ромул, храма на император Антонин Пий и съпругата му Фаустина, храма на Веста,  храма на Гай Юлий Цезар, базилика Юлия, Арката на император Септимий Север, храма на Сатурн и много други.

…А последното нещо, което е построено там, е колоната на византийския император Фока. След това, както го наричам аз, римският „Лозенец“ запада. Нищо повече не е изграждано и мястото запустява.

Хълма "Палатин" Хълма "Палатин" Хълма "Палатин" Хълма "Палатин" Хълма "Палатин" Дори и гълъбите се наслаждават Римския Форум

Театъра на Марсел и остров „Тибър“

Театъра на Марсел Театъра на Марсел
Ако тръгнете от Капитолия или от „Piazza Venezia“ надолу по улица  „Via D. Teatro Di Marcello“, ще стигнете театъра на Марсел. Той бил построен от Октавиан в памет на покойния му племенник, който е починал твърде млад.

остров "Тибър" А ако продължите още надолу по улицата, ще достигнете остров Тибър. Минавайки по моста ще се озовете в еврейския квартал.

Този красив остров е свързан със сушата от римляните. Първоначално с дървен мост, а после с каменен.

Смята се, че през 239 година пр. Хр. римляните молят гърците и техния бог Асклепий да им помогне да овладеят чумата. В отговор им е изпратен кораб, пълен със змии, чиято отрова те използват за лекарства. Когато победили чумата, превърнали острова в място, на което да лекуват болни. От III век до ден днешен там има болница. Слава богу, вече не им се налага да лекуват чума :D

Ще видите църквата „San Bartolomeo“. А двата моста, свързващи острова, се казват „Понте Фибрачио“ и „Понте Цестио“. Вторият е реставриран от византийските императори, като на него са издълбани имената им.

Piazza Navona/ Площад „Навона“, фонтаните на Нептун и Мавъра

Площад "Навона" Това, което виждаме сега на площада, е построено от император Домициан през I век. Пиацата тогава е служила за състезания с колесници.

В средата на площадата ясно се откроява Фонтанът на Четирите реки. Скулптурите са дело на Жанлоренцо Барнини. Те изобразяват четирите реки Дунав, Рио де ла Плата, Ганг и Нил.

На нилската статуя може да се види как вдигнатата ръка сочи към църквата „San’t Agnese“. Тя е построена малко по-късно от Франческо Баромани през 1651 г.

Фонтаните на Нептун и Мавъра, също не са за изпускане. Те са наистина красиви и са неделима част от туристическите обиколки.

На площада ще срещнете много художници, които рисуват и продават творбите си, улични музиканти, които със своите песни ви напомнят, че се намирате в Италия, всичко тук е романтика.

Зад Фонтана на Мавъра, можете да посетите и „Museo Di Roma“/ Римския музей. Но за него не мога да ви кажа много, тъй като не съм го посещавал.

Площад "Навона" Площад "Навона" Площад "Навона"

Piazza Campo De Fiori/Площад „Кампо Де Фиори“

Площадът на цветята Именно на този площад е бил изгорен Джордано Бруно на 17.02.1600 г., по заповед на Инквизицията. Той е бил обявен за магьосник заради това, че смятал вселената за безкрайна, че Земята се върти около Слънцето, а материята е съставена от атоми. Днес на мястото на кладата стои статуята на Джордано Бруно, точно в центъра на площада.

Площадът е известен също като „Площадът на цветята“. Там е и един от най-известните пазари в цяла Италия.

Пазарът бил павиран през 1456 г. и свързвал занаятчийски улици. И до днес те носят имена като „Via dei Balestrari“ (улица на майсторите на лък), „Via dei Baullari“ (улица на кафеджиите), „Via dei Cappellari“ (улица на шапкарите), „Via dei Chiavari“ (улица на ключарите) и „Via dei Giubbonari“ (улица на шивачите).

Когато приключи работният ден на продавачите, пазарът се превръща в арена на занаятчиите. Всякакви хора идват да покажат занаята си и да припечелят някое друго евро.

Крепостта „Сант Анджело“

Крепостта "Сант Анджело" Все повече и повече се приближаваме към Ватикана, но първо ще се спрем на една крепост, свързваща с огромна стена и проход Ватикана.

В далечната 1494 година французинът Шарл VIII нахлува в града. Римляните успяват да го отблъснат благодарение на крепостта „Сант Анжело“, от която стреляли с оръдия и стрели. Там оцелява Папа Александър VI, както и още стотици хора, скрили се в този малък град, затворен в крепост.

Трийсет и три години по-късно Папа Клемент VII също се укрива в крепостта, докато Бурбонските войски плячкосват Рим. Ужасен и безпомощен той наблюдава как градът му е обгърнат в пламъци.

Крепостта "Сант Анджело" Папата оцелява благодарение на прохода, който свързва крепостта „Сант Анжело“ с ватиканските дворци. Този проход и стената, която са използвали за пренасяне на оръжия, можете да видите и днес.

На върха на крепостта пък ще видите статуята на Архангел Михаил, който е извадил меча си.

В самата крепост можете да откриете артефакти от всички периоди на Римската империя. Ще видите и стаята, в която папата е живял по време на окупацията. А отвън ви чака едно приятно кафенце, в което ви препоръчвам да спрете за почивка.

Крепостта "Сант Анджело" Мостът през река Тибър при крепостта е изключително красив. Не трябва да пропускате да минете по него. Той е и най-забележителният в града.

Построен е през 1450 година от Хардиан и издържа цели 15 века, но накрая рухва.

По-късно, през XVII век, мостът е издигнат отново. Върху моста Бернини и учениците му извайват скулптурите на ангелите. А катинарите, поставени от туристите по съоръжението, с надежда да увековечават любовта си, допълват страхотната картина на моста.

Крепостта "Сант Анджело" Крепостта "Сант Анджело"

Ватикана

Хубаво е да знаете, че ако искате да посетите Ватикана, а вие ще искате, трябва да си отделите един цял ден за това. Само във Ватиканските музеи обиколката ще ви отнеме доста време, особено ако сте в туристическия сезон. За това станете рано, но не забравяйте преди да тръгнете да се въоръжите с много търпение.

Опашката там обикновено е огромна, но се изнизва бързо, така че не се безпокойте. Другото, което трябва да знаете е, че Roma Pass-ът не важи за Ватикана и не го слагайте в предварителните си сметки.

Най-близките метростанции на линия „А“ до тази суверенна територия са „Ottaviano“ и „Cipro“.

Ватиканските музеи Ако искате да стигнете до Ватиканските музеи и сте пред входа на Ватикана, ще трябва да минете от външната дясна страна на крепостната стена, т.е като застанете пред главния вход на Ватикана, не влизате, а завивате надясно и после наляво по улица „Viale Vaticano“. След като повървите няколкостотин метра, няма как да не видите откъде започва опашката :D

Искам да ви напомня, че ще трябва да внимавате с облеклото при влизането си там, както и че има нещо като граничен контрол, на който ще бъдете проверени със скенер. Не носете нищо, което може да бъде сметнато за оръжие, а якетата и чантите ще трабва да оставите на гардероб, като това повярвайте ми ще ви е от полза ;)

Входът всяка последна неделя от месеца е безплатен, но аз не ви препоръчвам да се жертвате, съдейки по това, каква навалица беше, когато не беше безплатен.

Когато влезете, със сигурност очите ще ви бъдат приковани към страхотните позлатени и изрисувани тавани, които са толкова красиви, че от зяпане после ще ви боли врата.

Ватиканските музеи Ще видите страшно много папска история. Километрите дълги коридори и зали ще ви отведат до артефакти, статуи, бюстове, картини, килими, изрисувани стени и тавани… Ще се чудите на къде първо да погледнете, но най-желаното място за посещение е Сикстинската капела и стенописите на великия Микеланджело. Безспорно най-известното му творение, което няма човек, който да не познава.

Колкото и да ми се ще да опиша подробно всичко видяно от мен там, няма да го направя, защото ще ви отнеме толкова време да го изчетете, колкото и да обиколите музеите.

Площада "Свети Петър" И така, продължаваме пътя си към площада „Свети Петър“…

Огромният площад е проектиран от Бернини през 1650 г.

Точно в центъра на площада ще видите Египетския обелиск, в построяването на който са участвали поне 900 души. Преди той е стоял там, където са убивали християните мъченици, а по-късно бива преместен в центъра на площада, където са се провеждали състезанията с колесници по време на властването на Нерон и Калигула. През Средновековието местните вярвали, че в металната топка на върха се намира прахта на Юлий Цезар.

Площада "Свети Петър" Ако застанете на централно масто, тук визирам точките от двете страни на обелиска в средата на площада, ще забележите, че колоните, които ви обкръжават ще се подредят в една редица. Това е така, защото местоположението на 284-те колони, които са разположени в четири редици е изключително точно пресметнато, за да може от тези две точки, те да се слеят идеално.

След като разгледате пиацата, е ред и на базиликата „Свети Петър“. Пригответе се за още една голяма опашка, но за щастие и тук се преминава бързо. Входът е безплатен, но ако искате да разгледате купола от високо, си пригответе 5€, които ще заплатите вътре :)

През XVI век Папа Юлий II, кани Донато Браменте за архитект на базиликата, като той е и първият архитект, който започва работата там.

Минава почти век и половина до завършването на строежа, но смятам, че си е заслужавало!

Ето накратко, какво ще видите в базиликата:

Пиета - Базилика "Свети Петър" Най, най, най-известното произведение на изкуството, което се намира там е Пиета. Познайте чия творба е? На Микеланджело разбира се! :D

Той я създава, когато е едва на 24 години за гробницата на един тогавашен кардинал, още преди сегашната базилика да бъде започната.

Всички били изумени от съвършенството на творбата и някои дори не вярвали, че е изработена от толкова млад скулптор. Тогава той се ядосал, промъкнал се тайно една нощ и гравирал името си върху лентата на Богородица. Пиетата остава единственото негово творение с подпис.

Статуята е поставена зад бронирано стъкло, защото през 72-ра година някакъв луд влязъл с чук в папската базилика и се нахвърлил върху статуята.

В подземията се намират гробниците на първите папи. Входът към тях е откъм статуята на свети Петър и балдахина. Смята се също, че там лежи и тялото на свети Петър.

Базиликата "Свети Петър" Впечатление прави и огромният балдахин с огреният от слънчева светлина позлатен прозорец, на който е изобразен гълъб.

Базиликата "Свети Петър" Докато сте пред балдахина, ако се обърнете нагоре, ще видите огромния купол, който отново е проект на Микеланджело. За съжаление, обаче той не го довършва, а Джакомо де ла Порта, който леко се отклонява от проекта и го издължава. Така куполът става цели 119 метра и за да достигнете до него, трябва да използвате асансьора или стълбите. Както казах по-рано, можете да се качите горе срещу билет за 5€. Заслужава си!

За да добиете някаква по-реална представа за размерите му, ще ви кажа само, че буквите върху позлатената лента, която обгражда купола, са двуметрови.

Базиликата "Свети Петър"

Ватиканските музеи

С това смятам да приключа статията за Рим. Има още стотици забележителности, но тези са най-основните. Надявам се статията да ви е харесала и да ви бъде полезна. Изключително много ще се радвам да прочета вашите коментари и преживявания. Успех!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Скъпи приятели, ако тази статия ви е била полезна и сте открили това което търсите, ще се радвам да подпомогнете за развитието на сайта чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да съм си я заслужил! Аз ще съм ви благодарен :)

Също така заповядайте и във фейсбук страницата на BBCityLights.net, където ще откриете още доста интересни и полезни неща.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Върни се на началната статия „Една незабравима екскурзия до Рим и Венеция“
Върни се на „Екскурзия до Рим – Част I“

Статия: Любо Узунов

GD Star Rating
loading...
Екскурзия до Рим - Част II, 4.6 out of 5 based on 29 ratings Google+

За автора: LuboUzunov

13 коремнара

 1. Отговор на toni dimitrova
  29.05.2013 на 9:38

  „Здравейте,очарована съм от описанието ви за Рим. Предстои ми пътуване в средата на юни точно за този паметен град и понеже отивам само със съпруга си ,се опитвам да организирам 3 дни ,в които да видим най-забележителните места. Мисля, че до тук най-много ми помага вашето описание въпреки че още нямам ясен маршрут.Исках да ви попитам дали знаете нещо за onlain билетите за Ватиканските музей,от няколко дена се ровя из нета и установявам ,че не много хора знаят за това ,а все си мисля че може би ще е предимство.Можеш дори час да запазиш,аз се орентирах към късните часове примерно след 19 ч,но попаднах на сайт в които пише че нощен Рим бил опасен!Резервирах в малко хотелче около гара Термини и сега започвам пак да се чудя………………………Не било лесно да си организираш екскурзия особенно в град като Рим,мисля си че ще ми трябват години , зад а видя всичко което искам.
  Благодаря за прекрасната карта на забележителностите ,много ще ми помогне. „

  Здравей отново,

  Да, има възможност да си резервираш онлайн билетите за Ватиканските музей, но честно казано не виждам смисъл. Аз лично бях там точно по това време и не съм резервирал билети. Не съм сигурен дали така ще си спестиш огромната опашка пред входа. Също виждам, че за резервация през интернет ще ти искат и 4€ такса на човек, което в твоя случай са си 8€ хвърлени ей така. Опашката наистина е голяма, особено по това време в годината, но пък върви бързо. Просто е необходимо да отидеш независимо с или без резервация по-рано сутрин, преди 11-12 часа.
  Ето от къде се прави онлайн резервация: Vatican Museums – Online Ticket Office.

  За три дни ще успеете да разгледате основните забележителности на града, но наистина ще ви трябва малък план за целта. Изберете си обектите по важност и имайте впредвид, че забележителностите не са далече една от друга, а и метрото ще ви върши страхотна работа.

  Относно престъпността в Рим. Независимо дали е ден или нощ трябва да си пазите вещите много внимателно и всичко да е добре прибрано. Особено портфейли… по възможност прибрани във вътрешни джобове. Около гара „Термини“ гледката наистина не е приятна. Минавал съм от там и е пълно с всякакви съмнителни хора :) Дори пристигнах в древната столица през нощта :)
  Просто бъдете внимателни, и ако го дават дъждовно си носете чадър, защото иначе ще ви преследват на всяка крачка и ще се опитват всякак да ви пробутат чадър за 7-10€ :D Ако ви предлъгат също екскурзовод, не се съгласявайте, защото тези са си цяла мафия.

  Надявам се това да не ви стресне, защото със сигурност ще останете доволни от екскурзията! Наистина трудно се организира, но пък като заминеш ще си адски доволна от свършената работа :)

  Ако имаш някакви въпроси, пиши. С удоволствие ще помагам!

  Приятно изкарване! (up)

  GD Star Rating
  loading...
 2. Петко Иванов

  Здравей Любо,
  Картата на Рим е великолепна! Поздравления за нея. Споменаваш в текста, че имаш такава и на Венеция. Може ли да дадеш линк и за нея?

  Благодаря ти предварително за отзивчивостта!

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей,
   Може разбира се. Пускам ти я на имейла, обаче ;)

   Няма да пускам линк, тъй като все още се каня да направя и статията за Венеция и я пазя за тогава :)

   GD Star Rating
   loading...
 3. аз посрещнах Нова Година в Тиволи.първата столица докато се е Строил РИМ.там е двораца на Клеопатра подарък от ЦЕЗЪР.невероятен,за съжаление праз оградата го снимахме защото не работеше по празниците.но тези снимки са чудесни,мойте са по-малко,но горе долу същите. :P

  GD Star Rating
  loading...
 4. Цветелин

  Здравей Любо.След 2 седмици ще посетя Венеция и Рим.Съвсем случайно попаднах на твоите статии,чрез Гуугъл търсачката и съм изключително впечатлен.Поздравления за инфото,мисля,че ще е полезно за много хора,включително и за мен. Искам да те помоля за повече инфо за Венеция,и ако имаш карта на забележителностите във Венеция,да я споделиш с нас.Благодаря ти предварително. Бъди жив и здрав,и не спирай да посещаваш нови прекрасни места.

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей,

   За съжаление напоследък съм много зает и виждам коментара ти доста късно :( Ако все пак имаш нужда и не е късно, пиши ми и ще ти я изпратя :)

   Поздрави и не спирай да пътуваш!
   Любо

   GD Star Rating
   loading...
 5. Здравей!
  Доста време сле като си писал статията за Рим все още са полезни съветите ти и ни свършиха страхотна работа. Малко само са се променили цените, но това е нормалнол Благодаря ти за информацията, която така хубаво си систематизирал и ти пожелавам още много такива пътувания и да ги споделяш тук да ни радваш и нас!

  Поздрави! :)

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей,

   Радвам се, че все още статията е полезна.
   Да, за съжаление доста от нещата са се променили от тогава.

   Не се колебайте да изпращате всякаква допълнителна информация, цени и всичко останало, което сметнете за полезно относно Рим! Аз съм насреща!

   Поздрави,
   Любо

   GD Star Rating
   loading...
 6. Юлияна

  Здравей, Любо,
  благодаря зя страхотната статия за Рим. Ще пътувам със съпруга ми и сина ни, който е на 13 години. Точно с това е свързан и въпросът ми – имаш ли представа какви са намаленията по музеите за деца и как седят нещата при карта Roma pass за децата. Не мога да преценя дали да му купуваме такава карта или музеите за него са свободни. Ще ти бъда благодарна ако намериш време да ми пишеш на личния имейл! Картата на Рим е уникална, мисля да си я разпечатам и аз във формат А 3.

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей отново и тук в тази статия!

   Честно казано не знам как стоят нещата с Roma Pass и децата. Най-добре попитай когато купуваш ;) И все пак… Където и да съм пътувал, винаги е имало намаление за деца.

   Също така имай впредвид, че статията е писана през 2013г. Някой от цените са се променили от тогава.

   Когато бях там италианците правеха и трета линия на метрото. Не знам дали не е завършена вече. Също и някакво разклонение на синята линия имаше… :) Очаквам обратна връзка, когато приключи пътуването ти :)

   GD Star Rating
   loading...
 7. Силвия

  Привет и от мен, Любо!
  Безкрайно съм благодарна за подробната информация, упътване за туриста във великолепния Рим! Рома пас към днешна дата е 36вро за 3 и 24евро за два дни. Билетчето за метрото е 1.50 за 100минути, а асансьора за купола на базиликата Св. Петър е 8 евро вече. А от храма може да се закупи билет за музея на Ватикана със записване на ден и час с-щу 25 евро, но се избягва голямата опашка за билети :-) Много ми беше полезна картата, инфото за транспорта, както и кратките подробности за забележителностите :) Организирах си една мечтана отдавна разходка из Рим, която ме зареди с много положителни емоции и благодарение на споделеното от теб инфо се ориентирах лесно и бързо. Допълвам за следващите изследователи : носете си най-удобните обувки, въоръжете се с чадъри и топли дрешки и през април, а сигурно и през есента, въоръжете се с усмивките си и не се плашете. Няма как да се изгубиш в Рим, само може да откриеш още и още красоти :-) На добър път! Ще очакваме още и за другите ти пътешествия, Любо! Отново благодаря! :)

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей Силвия,

   Първо, благодаря за хубавите думи! Радвам се, че все още информацията е полезна, макар и да е вече доста стара :) При първа възможност ще поправя дадените цени от теб в статията.

   За съжаление напоследък само преглеждам самолетните билети и новите дестинации и си мечтая да намеря време да попътувам малко… Няма кога да седна да напиша и една обикновена статийка, камо ли някоя като тази. Пазя в главата си Виена, Берлин, Венеция, Флоренция, Болония, Пиза, цялата Тоскана и още доста други красиви места и градове които съм посещавал…

   Поздрави и не спирай да пътуваш!

   GD Star Rating
   loading...

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван! Задължителните полета са маркирани с *

*


*

 
x

Виж също

Пъстро, шумно, вкусно – Неапол „Пицафест“!

През септември една от перлите на Италия, живописният Неапол – столица на региона Кампания, намята празнична дреха и се впуска в шеметен празник, който продължава цели 11 дни – фестивалът ...

Този сайт използва услуги, които запазват свои собствени бисквитки. С използването на сайта, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки. Повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close