Начало / Категории / В помощ / Всичко за PayPal. Какво представлява, регистрация и плащане

Всичко за PayPal. Какво представлява, регистрация и плащане

PayPal

PayPal е най-известната електронна система за плащане. Представлява електронна алтернатива на традиционните разплащания с чекове и банкови преводи. Нейни потребители могат да бъдат: частни лица, търговци, големи фирми и корпорации. Тя е собственост на eBay Inc., като повече от 90 процента от плащанията в еВау се извършват през PayPal.

Чрез PayPal всеки човек, който притежава валиден имейл, може да превежда пари на друг човек с имейл. Инициаторът на превода трябва първо да си отвори сметка в PayPal и да я обезпечи със средства. Сметката в PayPal може да бъде обезпечена чрез кредитна, дебитна карта или чрез сметка в банка. За да получи парите, получателят може да изиска чек от PayPal, да си отвори сметка в PayPal или да посочи банкова сметка за превод на сумата. В този смисъл PayPal представлява посредник, който улеснява електронната търговия по света, без да разкрива финансова информация при сделките.

От Май 2007 година PayPal позволява изпращане на пари от България, а от Октомври същата година българските потребители могат и да получават средства, като с това се отварят много врати на българския потребител.

Чрез PayPal можете да плащате навсякъде, където е обозначено с тяхното логото или изрично е написано при методите за плащане, че това е възможно.

Картите, които можете да регистрирате в тяхната система са:
(visa) кредитна карта Visa;
(visaelectron) дебитна карта Visa Electron;
(mastercard) кредитна карта MasterCard;
(americanexpress) кредитна карта American Expres;
(discover) кредитна карта Discover.

Има и друг вариант, с предплатена карта, но аз лично не виждам смисъл в това да се регистрира такъв вид карта. Една дебитна карта Visa Electron ви върши перфектна работа в случая, особено ако тя няма месечни такси, то това е най-доброто решение ;)

Трябва да ви предупредя, че PayPal не приема всички видове карти! Дори и да пише, че приемат такива карти, ако от банката не са позволили онлайн разплащане с този тип карти няма да я приеме. Пример за това дебитните карти Visa Electron на Банка ОББ!

Аз лично използвам Visa Electron на банка „ДСК“. Други приемани дебитни карти за които съм чувал са на банките: „Първа инвестиционна банка“, „Райфайзен Банк“ и „Централна Кооперативна Банка“.

 

Как да се регистрирам в PayPal?

Отворете страницата Paypal.com.

След като сте влезнали в сайта започнете регистрацията, като цъкнете на „Sign Up“.

PayPal registration

След това ще ви се отвори страница, в която можете да избирате между два вида акаунти: обикновен и бизнес.

Ако не сте фирма, то на вас ви е необходим обикновен акаунт.

PayPal registration

След това преминаваме на регистрационната форма. Там трябва да попълните всичко правилно, задължително на латиница и името ви да е написано на английски език по същият начин, както е по документи и на банковите ви карти.

PayPal registration

Вече имаме попълнена регистрационна форма с всички необходими данни и можем да продължим напред като създадем акаунта „Agree and create account“.

По-нататък е възможно да ви поиска да попълните кода от картинката. Мисля, че това няма смисъл да ви го показвам и да обяснявам какво е, затова преминаваме напред.

Следва да регистрираме и нашата първа карта в системата. Това е и първият етап от регистрирането на вашата банкова карта. Пишете всичко внимателно и точно.

PayPal registration

При всичко попълнено натискаме „Continue“ и ще ви прехвърли във вече направеният от вас акаунт, но не мислете, че сте приключили :D

Все още не сме свършили най-трудното, а именно да се справим с този проблем: PayPal registration. Това означава, че картата не е потвърдена. От тук нататък следва да верифицирате картата, като цъкнете на линка „Get Verified“. Важно е да го направите. Така ще потвърдите, че сте неин притежател. А и някои сайтове имат условие, акаунта ви да е верифициран.

PayPal registration

Задължително се уверете, че в картата, която сте регистрирали имате наличност, защото при следващите стъпки от PayPal ще ви дръпнат 1.50€. Срещу тази транзакция вие ще получите т.нар. „PayPal Code“. Него ще го откриете в своето месечно извлечение или отчета за всички плащания с вашата карта в банката. Т.е. или ще трябва да се разходите до банката и да си потърсите кода, или пък, ако имате активирано онлайн банкиране в съответната банка, ще си извадите сами кода от там от  извлечението. Тази сума ще ви бъде възстановена по вашата сметка в PayPal, когато въведете кода и потвърдите картата.

 Стигаме до този прозорец, където, ако сте пропуснали стъпката с регистрацията на картата ще трябва да я направите. Вече знаете какво трябва да се попълва тук..:

PayPal registration

След като сте завършили ще видите това:

PayPal registration

След като получите кода си, пак се връщате на линка с верифицирането и го въвеждате:

PayPal registration

Така… Почти сте готови.

PayPal registration

Остана само още едно потвърждение. Става бързо :)

PayPal registration

От тук нататък мисля, че знаете какво да правите… Отивате във вашият имейл, с който сте направили регистрацията и потвърждавате.

И след като вече всичко сте направили остана да ви кажа само… Честито! Вече имате пълноценен PayPal акаунт, с който можете да се разплащате и да получавате пари само с няколко клика.

Изпращане на пари

Когато искате да изпратите пари на някой, първо трябва да знаете, че ще ви е нужен имейла на получателя и чрез него ще изпратите сумата. Ето как става:

Отивате в „Send Payment„. Попълвате имейла на получателя, след това сумата, която искате изпратите, както и избирате необходимата валута за целта. Имате също и няколко опции от които можете да избирате. Те играят ролята на нещо като основание за плащането.

След като попълните всичко необходимо, продължавате с бутона „Continue“ и след това потвърждавате с „Send Money„.

Получаване на пари

Когато получите пари през ПейПал, би трябвало те да бъдат отразени директно в баланса на PayPal на главната страница, като е възможно да имате опции “Accept” и “Deny”. Т.е. да приемете или да отхвърлите плащането/получената сума. Ето един скрийншот от страницата на PayPal: ЦЪК.

Получили сте пари, но нямате акаунт в ПейПал

Да, има го и този вариант, когато някой ви е превел сума без да пита, имате ли ПейПал или не.

Ако това се случи, вие ще сте получили имейл, с който ПейПал ви уведомява, че има изпратена сума към вас.

Това, което трябва вие да направите за да си получите сумата е да се регистрирате, т.е. да си направите ПейПал. Задължително регистрацията ви трябва да бъде с имейла, на който е изпратена сумата и е получено уведомителното писмо за получена сума към вас.

След като вече имате акаунт, то задължително трябва да потвърдите имейл адреса си, като следвате стъпките описани по-горе.

Когато сте приключили с регистрацията и потвърждението на имейл адреса ви, то получената сума вече трябва да е отразена в акаунта ви.

В този случай бъдете много бдителни, защото много лесно можете да се окажете измамени. Напоследък доста често се свързват с мен измамени хора. Накратко схемата е следната:

Получавате фалшив имейл с получена сума, като изпращачът започва старателно да ви убеждава, че за да си получите сумата, трябва да преведете пари през Western Union или MoneyGram. Това в никакъв случай не го правете!

При получаване на уведомителен имейл за получена сума знайте, че след направата на акаунт в ПейПал с потвърден имейл адрес, изпратените пари задължително ще бъдат отразени на главната страница на акаунта ви! Ако това не се случи, то това е измама!

Как да прехвърлите сума от баланса ви в ПейПал към личната сметка в банката

Първо, трябва да знаете, че когато получите някаква сума пари, трябва да я търсите в баланса ви в ПейПал, а не във вашата сметка в банката! Логично е, но съм получавал и такива въпроси :)

За да прехвърлите парите си от ПейПал в личната си сметка, трябва да отидете в „My Account” -> “Withdraw” -> “Withdraw Funds to your Card”. След това избирате вашата карта (сметка) попълвате сумата, която искате да изпратите към личната ви сметка и давате “Continue”. Остана само да потвърдите с бутона „Confirm“.

Прехвърлените средства ще бъдат отразени в личната ви сметка в банката до 2-3 работни дни.

За тази процедура ПейПал ще ви вземе такса от 2€ независимо от това колко е голяма сумата.

Какво да правим, когато е необходимо да изискаме дадена сума от някой?

Тук ще ви обясня много накратко, как да си поискате дадена сума от някой, ако е необходимо.

Първо ще трябва да отидете в менюто “Request Money”. Там ще видите един бутон отново наименуван “Request Money”.

След избирането на бутона “Request Money” ще ви се появи страница, която най-отгоре е с поле за въвеждане на имейл адрес. Попълвате имейл адреса на човека, от който ще поискате сумата или го избирате от падащото меню, ако е възможно.

След това от долу попълвате желаната сума и избирате валутата, в която искате той да плати. Също така трябва да сложите едно тикче от посочените за да поясните за какво е плащането.

Ако сте готови със стъпките на тази страница остана само да цъкнете “Continue” и да потвърдите с “Request Money”.

Как да върна пари на някой? (от страна на продавача/търговеца)

За да изпълните искането на купувача да му върнете парите, то първо имайте в предвид, че това може да стане в 60 дневен срок от датата на покупката! Ако този срок бъде изпуснат, след това вие като търговец, не сте длъжни да връщате пари на купувача.

Ако пък сте добра душа и все пак искате да възстановите сумата на човечеца след този срок, винаги можете да му ги изпратите по обикновеният начин.

Ето как става връщането на пари (refund):

Първо на главната страница, където са ви изписани транзакциите, трябва да откриете плащането, което е направил купувача към вас. За да го намерите по-лесно можете да изберете само получените плащания от “Payments received”.

След като го откриете, давате на “Details”. Там имаш опция “issue refund”. Кликвате и после попълвате нужната информация в полетата и продължавате с “continue”. За потвърждение на действието натискате бутона “issue refund”.

Как да закриете акаунта си в ПейПал

Въпреки, че според мен е хубаво да си имате акаунт в ПейПал винаги под ръка, то все пак не е лошо да знаете как става това :)

Закриването на акаунта става много просто, просто отивате от менюто „My Account“ в „Profile“ и след това  в подменюто “My settings”. На първия ред където пише “Account type” в дясно ще откриете и “Close account”.

Забравена парола

Да, получавам и такива въпроси. Странно, но факт! :D

И тъй като, от ПейПал предлагат няколко решения в случай, че си забравите паролата и не можете да си влезете акаунта, има три начина по които можете да разрешите проблема:

– I don’t know my password/Не си помня паролата
– I don’t know what email address I used/Не помня кой имейл адрес използвах
– I don’t know either one/Не помня нито едно от двете.

Последния вариант, обаче е много хитро измислен… За случай когато освен паролата, не помните и имейл адреса си, с който сте регистриран. Тогава имате три полета в които можете да въведете три различни ваши имейл адреса и евентуално един от тях да е правилният.

Какво да правя когато на дебитната/кредитната карта и изтече срока?

Когато срока на валидност на картата ви изтече и се налага да я подмените в банката, трябва да знаете, че не е задължително отново да я регистрирате и валидирате в ПейПал акаунта си!

Когато сте си подновили картата, номера от предната част си остава същият. Единствено ще бъдат различни така важните три цифрички от задната страна на картата ви (CVV) и датата на валидност. Съответно в ПейПал единственото което трябва да направите е да промените тези две неща. Ето как става:

Отивате в „Profile“ -> „Add/Edit Credit Card„. Избирате картата, която искате да промените давате на нея “edit”.

След като сте достигнали на страницата за промяна на данните на картата ви, остана само да се насочите към последните два реда Expiration date/Срок на валидност и „Enter your CSC/Въведете трицифреният код“ и да ги обновите.

———————————————————————————————————————————————

Ако имате въпроси, ще се радвам да помагам. Стига да мога разбира се. Само ще ви помоля да НЕ ми изпращате лични съобщения с въпроси на Фейсбук профила ми, защото те се отбелязват като спам и ги виждам с месеци закъснение! Използвайте коментарите отдолу или пък във фейсбук страницата на сайта, която ще откриете една идея по-надолу или пък горе в дясно на сайта :)

———————————————————————————————————————————————

Скъпи приятели, ако тази статия ви е била полезна и сте открили това което търсите, ще се радвам да подпомогнете за развитието на сайта чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да съм си я заслужил! Аз ще съм ви благодарен :)

Също така заповядайте и във фейсбук страницата на BBCityLights.net, където ще откриете още доста интересни и полезни неща.

Статия: Любо Узунов

Използвани материали: Wikipedia.org

GD Star Rating
loading...
Всичко за PayPal. Какво представлява, регистрация и плащане, 4.8 out of 5 based on 187 ratings Google+

За автора: LuboUzunov

597 коремнара

 1. Ирена Георгиева

  Здравейте, бих искала да си направя дарителски paypal? Как става това? Благодаря педварително!

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей,

   Просто си направи ПейПал, от там нататък този линк ще ти свърши работа.

   Няма дарителски ПейПал, защото всеки ПейПал акаунт може да получава дарения :)

   Успех!

   GD Star Rating
   loading...
 2. Вили Йорданова

  Здравейте, направих регистрация, но потвърждението на имейла не се получава. Странното е, че не знам какво съм направила, но влизам с един , а получавам някакво известие на друг. Направих платена оферта във фейсбук и сега не знам как да платя. Отгоре на всичко от банката ми се обадих, че ми точат картата. Също и от пейпал получих някаква информация че от РУСИЯ също имам опит за плащане. Искам само да си платя на фейсбук и хич няма да се разправям повече .Въпроса ми е когато изтече срока на офертата във фейсбук , може би тогава ще получа имейл на който да платя и пейпал ще си тегли парите от дебитната ми карта? Но преди това трябва да сменя в пейпал номерата на дебитната карта? Съжалявам, че толкова тъпо питам, но съм втрещена .Посъветвайте ме какво да правя, прочетох всичко , което е написано за което благодаря искрено.

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей Вили,

   Закъсала си го. Ще ти изпратя един имейл с някакви начини за връзка с мен, защото си е сериозно положението :)

   GD Star Rating
   loading...
 3. Здравейте, въвела съм си 4-ри цифрения код и всичко е наред, но когато дам на WIDRAW ми пише, че нямам баланс а аз имам но ми стоят парите в изчакване pending… Моля за помощ ако някой е запознат какво да направя ?? парите са ми изпратени на 2.03 и още немога да ги получа…

  Благодаря предварително

  GD Star Rating
  loading...
 4. мариан

  Вярно ли че като изпращаш пари те таксуват с 10% от това което си изпратил

  GD Star Rating
  loading...
 5. Борислав

  Здравейте,
  Бих искал да попитам следното:Ако картата ми с пейпал има лимит до някаква сума и някой от чужбина реши да ми преведе пари чрез пейпал,разрешено ли е лимит от парични средства във картата да бъде надхвърлен?
  Благодаря предварително.

  GD Star Rating
  loading...
 6. Здравейте, къде да открия moqt akaunt ID в paypal

  GD Star Rating
  loading...
 7. Наталия

  Привет! От два месеца получавам писма от Paypal на имейла си, а аз реално никога не съм имала общо с тях! Какво да правя? Това дали не е поредната измама? Възможно ли е някой друг да е направил сметка вместо мен с моите данни….. ? Благодаря предварително!

  GD Star Rating
  loading...
 8. Здравейте,
  имам един проблем с тоя PayPal…Въведох си кредитната карта която е MasterCard и също така я потвърдих с четири-цифрения код, който се изисква. И сега…искам да си прехвърля парите от PayPal в тази карта, но не ми дава да изобщо опция Withdraw founds to your card а само Withdraw founds… Съответно когато кликна отгоре ми казва че трябва да виведа US банков акаунт…Изобщо нямам опция да използшам кредитна си карта. когато искам да си изтегля парите, но за плащане няма проблем.

  GD Star Rating
  loading...
 9. здравейте преди два дена си направих регистрация в paypal защото трябваше да получа пари за една покупка но парите не бяха преведени по сметката ми а човека който ми ги прати каза че са получени а дефакто не са какво става някой може ли да ми помогне

  GD Star Rating
  loading...
 10. Йордан С.

  Прочетох всичко, но не не разбирам,
  защо всички си правят акаунт в paypal?
  Да речем, че е за безопасност, в случай, че paypal бъде хакнат,
  тогава всичките регистрирани стават уязвими.
  Това не е основна причина да си направя акаунт-безопасността която предлага акаунта?!?
  Не знам колко рядко може да се срещне задължителен акаунт,
  но можеш да използваш операциите които са описани по горе и без такъв?
  И все пак пиша и ми е интересно с желание за кратък отговор –
  Защо ни трябва акаунт в пейпал: безопасност, операционен комфорт?…

  Благодаря предварително за вниманието (read)

  GD Star Rating
  loading...
  • По принцип няма безопасна система. Все пак е по-безопасен начин за разплащане в някой случай на търговия или пазаруване. Но трябва да се внимава много, защото е пълно с измами и ако не знаеш как да се пазиш, то по-добре направо си дай числата на картата ти на крадеца :)

   Иначе просто е най-масова, и има някакви протекции. В повечето случаи в полза на купувача. А и по някой път просто нямаш друг избор за плащане от България. Макар, че напоследък масово навлязоха дебитните карти, които са само Виза или Мастър и спокойно човек може да си се разплаща и с тях everywhere :)

   GD Star Rating
   loading...
 11. Милена

  Здравейте, имам проблем с PayPal. Преди седмица си продадох лаптопа на една жена от Америка, която искаше лаптопа да се изпрати до Гърция. Парите за лаптопа все още не съм си ги получила. Постоянно PayPal дърпа пари от картата на въпросната дама, като всъщност тя ползвала дипломатическа карта. Съответно таксите, които изтеглят от картата не може ли да се върнат, тъй като използвала въпросната карата. Сега отново Paypal е взел такса и тя отново ме кара да и превеждам пари. Вече започвам да си мисля, че това е някаква измама. На някой случвало ли му е такова нещо?

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравейте,
   Нищо чудно да е измама. За пръв път чувам за такъв казус. Свържете се с ПейПал и хубаво им обяснете какъв е проблема, защото аз честно казано не знам какво да Ви отговоря… :(

   GD Star Rating
   loading...
 12. Привет,
  при мен има 1н много неприятен случай и ще съм много благодарен на отговорите на въпросите ми!
  Ползвам VISA на ДСКБанк! Вързал съм я с PayPal.com, тук идва интерсестното, не бях я използвал повече от половин година :( ! И както се досещате – забравих ПИНа на картата! След разговори – реших да си затвория акаунта ми в paypal ! Но не можаха да ми отговорят на въпроса:
  – Ще ми бъде ли изгубена цялата информация ( по лична карта ), както пише в paypal?
  -Ще мога ли да си извадя нова карта, като през регистрацията със същите данни ( защото те ще са същите ), няма ли да има дублаж по лична карта? Какво ще ме посъветвате? Благодаря!

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравейте,

   Не знам защо сте си закрили акаунта в ПейПал. Единственото, което в случая е трябвало да направите е да премахнете едната карта от акаунта и да добавите новата, ако е с различна сметка или номера. Ако номерата пак са същите, дори и това не е нужно да се прави. Просто се променя датата на валидност :)

   GD Star Rating
   loading...
 13. Здрасти,
  Искам да ползвам пейпал за продажби е ебей и др подобни магазини. Не съм фирма. Казаха ми че има някакъв лимит за получаване на преводи. Т.е ако надхвърлим 2000 долара за година щели да ми блокират акаунта за една година.
  Има ли такива ограничения?

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравейте,

   Има да. Този лимит е на ЕС. Могат да бъдат премахнати, но във Вашият случай не съм запознат точно как става. Имам опит с бизнес акаунт и фирма. Там вече си изискват различни документи за представяне и в последствие свалят лимитите.

   GD Star Rating
   loading...
 14. Силвия

  Здравейте,регистрирах се ,добавих кода който изпратиха в банката ,но все още ми дава,че имам 00 лева в картата,а в действителност има пари в нея.Бихте ли ми казали дали има още някаква стъпка която съм пропуснала при регистрацията.

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравейте,
   Наличността в банковата Ви сметка, няма да я видите в ПейПал. Това което виждате в ПейПал си е съвсем отделен баланс – техния. Нищо не сте пропуснали ;)

   Когато се разплащате през тях, ще можете да избирате от къде да бъде платено: чрез картата и банковата Ви сметка или чрез баланса в ПейПал, ако в него има сума :)

   GD Star Rating
   loading...
 15. Светослава

  Здравейте,продавам рокля и купувача ми преведе пари в ПейПал (сума А за роклята, Б за доставката и В за такси в УестърнЮнион). Получих мейл от ПейПал, които потвърдиха превода и сумата беше налична в профила ми. Опитах да преведа сумата за доставка на куриера, но вече нямах пари в профила си. Убеждават ме, че като платя на куриера сумата Б (с мои пари, тъй като нямам такива в ПейПал), сумите А,Б и В ще се активират в баланса ми. Подозирам, че се опитват да ме измамят и искам да се свържа с ПейПал, но не намирам техни контакти за България

  GD Star Rating
  loading...
  • Как съжалявам, че не съм имал по-рано време да погледна коментара Ви… Силно се надявам все още да не е късно.

   Да, това е измама! Никакъв Уестърн Юнион! Когато продавате нещо, каквото и да е било то, в цената трябва да е включено всичко. Или ако не е, по взаимно съгласие Вие можете да изискате от клиента още някаква сума за доставка, но по ПейПал. Но не е нормално Вие да плащате за какво и да е било, след като сте продавача. Имейла, който сте получили е фалшив. Ако бяха заплатили наистина, то щеше да виждате сумата от продажбата в баланса си в ПейПал.

   НИКОГА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ИМЕЙЛИ ОТ ПЕЙПАЛ, ЗАЩОТО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ СА ФАЛШИВИ! И НИКОГА НЕ ЦЪКАЙТЕ НА ЛИНК ОТ ТАКЪВ ИМЕЙЛ!

   GD Star Rating
   loading...
 16. Виза Електрон нa UniCredid Bulbank също не става. :/

  GD Star Rating
  loading...
  • Кофти :(

   GD Star Rating
   loading...
   • Всъщност подозирам, че са си сменили политиката с картите, защото от падащото меню с избор за тип карта, фигурира само Виза (и другите там – Мастер, Дискавъри и тн.), но не и Виза Електрон.

    GD Star Rating
    loading...
    • Update по темата:
     В крайна сметка проблемът се оказа в Unicredit – по някаква причина отказваха изтеглянето на сумата при регистрация.
     Отделно кодът го получих, след като активирах sms-услугата за уведомление при приходи/разходи (две различни услуги)
     В online банкирането така и не се отрази като описание.
     Много разправии, но акаунтът вече е валидиран :)

     GD Star Rating
     loading...
 17. Здравейте, моля за помощ . Една жена от португалия иска да закупи от мен две бебешки колички през пей пал. Дадох си iban, имейл, адрес и на пощата ми в спам получих имейл с който ме уверяват , че тя е извършила превода и върнах потвърждение , след което получих други два имейл в които ми пишат , че парите са задържани докато не извърша за моя сметка чрез paysend транспортните разходи ? Според мен това е лъжа , така ли е ?

  GD Star Rating
  loading...
  • Здравей,

   Измама е. Не се връзвай, не прави никакви преводи, не цъкай на линкове от такива имейли :)

   GD Star Rating
   loading...

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван! Задължителните полета са маркирани с *

*


*

 
x

Виж също

Виртуална карта VISA от ЦКБ

С този пост искам да внеса малко повече яснота за това как функционира виртуалната предплатена карта VISA на ЦКБ, тъй като преди да си направя такава изчетох всичко в сайта, ...

Този сайт използва услуги, които запазват свои собствени бисквитки. С използването на сайта, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки. Повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close