Начало / Категории / В помощ / Виртуална карта VISA от ЦКБ

Виртуална карта VISA от ЦКБ

Виртуална карта VISA от ЦКБ

Virtualcard.bg

С този пост искам да внеса малко повече яснота за това как функционира виртуалната предплатена карта VISA на ЦКБ, тъй като преди да си направя такава изчетох всичко в сайта, но за съжаление не можах да си отговоря на всички въпроси, които ме интересуваха.

Реших да попитам след това в един от клоновете на банката, но служителката вътре така и не можа да разбере за какво говоря и въобще не беше чувала за тази услуга. След това потърсих брошурка, такава каквато аз бях взел от друго място и не носих със себе си, но не открих за да и покажа. Помолих я да погледне в сайта (Virtualcard.bg), но тя ми отвърна, че няма интернет. Казах си „Що за банка е това?“ и си тръгнах.

След като се прибрах вкъщи опитах да звънна по телефона и да задам въпросите си, но така и никой не ми вдигна… Очевидно все още има банки, които в 21-ви век нямат телефонна линия на която да можеш да се свържеш 24/7 с тях.

Отчаян реших да опитам за последно по имейл. Написах всичко, което исках да знам и едва на следващият ден някой взе, че ми отговори.

За да не си повтаря тази случка и с вас, ще ви попиша малко по въпроса за таксите и начинът на работа с тази карта.

Както писах вече в една предишна тема, виртуалната карта физически не същуствува, т.е. няма да получите обичайната пластика с чип или магнитна лента. Единственото, което ще получите е номера на картата и така нужният ни трицифрен код (който принципно стои на гърба). Тя е предплатена защото, донякъде играе ролята на кредитна карта или по-точно частта в която имаме възможността да пазаруваме навсякъде из интернет пространството без ограничения (навсякъде където е обозначено с логото на VISA). По този начин изчезват всичките ни проблеми с плащането през интеренет и липсата на кредитна карта, която ни изискват в даден сайт. При предплатената карта вие предварително я заредеждате с необходимата сума. По функциите си малко прилича на дебитна карта, но с малко по-различен характер и донякъде по-голям обхват на действие.

Тя е бърза за получаване (може дори с няколко кликвания и правилно въведени данни) и изключително лесна за употреба. Вкарвате сумата, която ви е необходима и заплащате желаната стока или услуга. Другото важно нещо, което трябва да отбележа, е че тя е по-сигурна и защитена за разлика от една кредитна такава. Например при въвеждането на данните от нея в различните сайтове. Тук възможността да ви източат цялата карта до лимит я нама, т.е. загубите биха били минимални.

Непосредствено преди всяко пазаруване получавате SMS на мобилния си телефон за всяко плащане.

Виртуалната карта е с валидност от 6 месеца и след изтичане на този срок тя автоматично се деактивира. По всяко време можете да заявите нова карта и да продължите да се наслаждавате на пазаруването в Интернет! Ако имате налични средства по изтичащата карта, можете да ги използвате, като захраните онлайн новата си виртуална карта с тях. Ако предпочитате, можете да изтеглите средствата от старата карта по един от следните начини: в офис на ЦКБ АД; на каса на Изипей АД или да наредите банков превод към друга Ваша сметка с регистрация на сайта.

Виртуална карта можете да закупите и в последствие да презареждате в брой от клон на банката, чрез офисите на EasyPay или чрез друга ваша карта, като прехвърляте средства от нея. Минималната сума с която може да заредите картата си е 20лв., като се начислява такса от 3% от зареденета сума. Като минималната такса е 2лв. Т.е. Ако внесете 30 лв, пак ще ви таксуват с 2лв, а ако заредите 300лв ще ви вземат 9лв такса (3%).

След внесените първоначално минимум 20лв за активиране на картата, от тук нататък не е необходимо да поддържате средства по нея.

По виртуалната карта няма месечни или годишни такси за поддръжка.

Едно от нещата, което много ме интересуваше и никъде не намерих, е че внесената сума независимо по кой от начините (ЦКБ, ЕasyPay или превод от друга карта) се отразява веднага по виртуалната карта! А това е важно, защото при една резервация на самолетен билет примерно, трябва да действате бързо.

Издаването и подновяването на картата е безплатно.

Съществуват и някой лимити, които са големи и това не трябва да ви плаши:

 • Макс. на транзакция – 2000лв
 • 24 часов лимит – 2000лв
 • 7 дневен лимит – 4000лв
 • Брой транзакции за 24 часа – 10
 • Брой транзакции за 7 дни – 50

От тук нататък всичко останало според мен е ясно и можете да го видите на сайта.

И последното нещо, което е много важно да поясня, е че например аз я използвам главно за пътувания (резервации на самолетни билети, нощувки и т.н) и доста често тези неща ги решавам и се случват или късно вечерта, или пък в неделния ден, когато банките не работят, а касите на EasyPay отдавна са затворили. Затова, добре си преценете всичко! Ако нямате регистрация и 100% направено онлайн банкиране в някоя банка (независимо коя), то в един късен час няма как да заредите виртуалната си карта! Аз лично използвам онлайн банкирането на Банка ДСК и през нея нареждам преводи към виртуалната карта за да я заредя, но съвсем спокойно, ако нямате пусната тази услуга и не желаете на вашата банка, можете да си извадите една дебитна карта на ЦКБ в която да държите парите си и да зареждате от нея по всяко време. Специално ходих да проверя дебитните карти на ЦКБ дали имат някакви месечни и годишни такси – е, нямат и съвсем спокойно можете да си нареждате преводи онлайн и да държите парите си в нея.

Длъжен съм да ви предупредя, че тази статия е писана на 29.07.2012г. и напред във времето е възможно да съществуват промени по тази услуга /условия, такси, лимити и т.н./. Затова задължително прегледайте и сайта Virtualcard.bg!!!

Надявам се да съм помогнал. Ако имате въпроси пишете, тук или във фейсбук! :)

VISA

Използвани материали: Virtualcard.bg и от имейла, който ми бе изпратен от Централна Кооперативна Банка.

Статия: Любо Узунов

GD Star Rating
loading...
Виртуална карта VISA от ЦКБ, 5.0 out of 5 based on 12 ratings Google+

За автора: LuboUzunov

6 коремнара

 1. И аз наскоро разбрах за тази карта, но ми е интересно и неясно едно: кредитните карти се изискват, тк имат лимит, по-голям от нашите налични пари, и в случай, че нещо стане (наетата кола бъде ударена, нещо се случи в хотела, в който сме отседнали), търговецът може да си вземе дължимото, без да ни гони сума време, докато ние самите съберем парите. Това си е гаранция за всеки търговец. С тази карта тази гаранция не съществува. Или има някакви нови правила, които не съм чувала, или чрез тази карта лъжем, че можем да покрием по-високи разходи, а в действителност не можем, защото разполагаме единствено с парите, които ние сме внесли в картата, и търговецът не би могъл да изтегли повече… не знам дали ти обясних ясно нещата… какво мислиш ти?

  GD Star Rating
  loading...
 2. Направил съм си такава карта, но за съжаление все още не съм я тествал. Така, че след като това стане ще мога да ти отговоря на въпроса (yep)

  GD Star Rating
  loading...
 3. Благодаря за синтезираната информация за Рим и Венеция. Планирам пътуване до Венеция и картите и линковете ще са ми много полезни. Самата аз отделям много време в четене преди едно пътуване и може би е време и аз да започна да потдеждам и споделям за да спестя време на други.

  Иска ми се да се реванширам с информация за Виртуалните карти. Те се предлагат от няколко банки, при различни тарифни, лимитни и кредитни условия.
  Да, те са сигурни защото не могат да бъдат използвани за кешови тегления, а всяко плащане е свързано с допълнително оторизиране – подпис, детайли за контакт …
  Лимитите за транзакции : едно плащане, 24 часов или седмичен могат да се променят по нареждане на картодържателя и това е друг начин за защита. Виртуалните карти са кредитни (от позиция на банката), като банката има ангажимента да плати по надлежно предявено задължение и после ако картодържателя няма необходимата разполагаемост да си търси средствата от него. Това е причината в повечето случаи с тези карти да има и договор за кредит или клиента да има и други договори с банката.

  При резервации за пътувания обаче имат едно неудобство: В повечето случаи onLine се извършва резервацията, а плащането се извършва на място, като ако платите с кредитната си карта се активира застрахователна полица издадена от Банката (за всички кредитни карти има такива) за времето на пътуването. Тези застраховки си струват и е добре преди пътуване да ги проверите (покритията и условията са добри), но с виртуалната карта не могат да се ползват.

  GD Star Rating
  loading...
 4. само не правете грешката да си сменяте телефона :) Ще ви се наложи да отидете отново до банката и да обяснявате на служителите (в същата банка, която поддържа системата)… каква е тази виртуална карта :)

  GD Star Rating
  loading...
 5. zd iskam da popitam slet kato veche imam sredcva v paypal snetkata kakvo da naprava za da si gi prexvar;q vobiknovenata bankova smetka za da moga da gi izteglq (yep)

  GD Star Rating
  loading...
 6. Виждам някои заблуди относно Виртуална карта в коментарите и затова ще добавя малко инфо и аз, тъй като ползвам услугата:
  – Виртуалната карта не случайно няма физически носител – тя не е предназначена за физически плащания в обекти (не можете да пазарувате с нея в магазин, на място в хотел и тн.)
  – Виртуалната карта е изключително създадена като он-лайн / Интернет разплащателна карта
  – Виртуалната карта ви предпазва при он-лайн пазаруване, тъй като идеята е вместо да пазарувате директно с карта, свързана с банковата ви сметка (където можете да станете жертва на сериозна измама, ако имате повече налични пари по сметка), да го правите с Виртуална карта, която зареждате преди пазаруване с приблизително точната сума, за която желаете да изхарчите, като по този начин след покупката в общи линии няма да имате пари по Виртуалната карта и дори да станете жертва на измама (откраднати данните на картата), няма как да ви източат съответно.
  – можете дори да си правите нова Виртуална карта за всяко едно пазаруване, с точната сума, след което да я зарежете и да си откривате нова
  – друг плюс на Виртуалната карта е, че можете да я ползвате заедно с PayPal акаунт. По този начин получавате допълнителна защита. Нещо повече – Виртуална карта поддържа теглене на пари от PayPal (тествано е с верифициран акаунт, към който има добавена и банкова сметка, за нов акаунт – не гарантирам).
  – първите 10 дни след откриване на Виртуална карта не можете да теглите наличната сума в брой от гише на банката или Изипей (вероятно става въпрос за защита/превантивна мярка против пране на пари)

  GD Star Rating
  loading...

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван! Задължителните полета са маркирани с *

*


*

 
x

Виж също

Всичко за PayPal. Какво представлява, регистрация и плащане

PayPal PayPal е най-известната електронна система за плащане. Представлява електронна алтернатива на традиционните разплащания с чекове и банкови преводи. Нейни потребители могат да бъдат: частни лица, търговци, големи фирми и ...

Този сайт използва услуги, които запазват свои собствени бисквитки. С използването на сайта, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки. Повече

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close